|
Planowanie prawidłowego odżywiania
Podstawową sprawą w planowaniu prawidłowego odżywiania jest, zapewnienie odpowiednich proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych w spożywanych produktach.
Należy codziennie spożywać posiłki zawierające: pieczywo, kaszę (i inne produkty zbożowe), mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne. Posiłki muszą również składać się z produktów zawierających tłuszcze nienasycone.
Spożywane regularnie odpowiednie posiłki dostarczą do organizmu wszystkich niezbędnych substancji, nie powodując zbędnego przyrostu masy ciała. Bardzo ważne jest regularne spożywanie trzech posiłków dziennie. Ludzie, którzy odżywiają się nieregularnie, szybciej przybierają na wadze.
Ostrożnie z nasyconymi tłuszczami
Postaraj się ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych. Jeżeli jest to możliwe zastąp je tłuszczami nienasyconymi. Tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Ich źródłem są: mięso, sery, mleko, masło. Źródła tłuszczów nienasyconych to: tłuste ryby, orzechy, margaryna, większość olejów roślinnych. Tłuszcze nienasycone mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co przyczyni się do polepszenia stanu układu krążenia.
Pamiętaj o błonniku
Planując prawidłowy jadłospis nie można pominąć błonnika. Produkty bogate w błonnik powodują uczucie sytości bez dostarczania zbytniej energii do organizmu. Błonnik nie jest trawiony, przez co oczyszcza jelita oraz zapobiega zaparciom, prócz tego zmniejsza wchłanianie glukozy oraz kwasów tłuszczowych z przewodu pokarmowego.
Odżywiaj się wartościowo
Należy zmniejszyć spożycie słodyczy, ciast, czipsów i innych produktów bogatych w tłuszcz lub cukry. Produkty te dostarczają wielu zbędnych kalorii, które zwiększają ryzyko otyłości.
Kupując produkty w sklepie wybieraj zawsze te najświeższe i najwyższej jakości. W miarę możliwości staraj się kupować nisko przetworzone produkty zamiast ich wysoce przetworzonych odpowiedników. Produkty o niskim stopniu przetworzenia zawierają więcej substancji odżywczych.
Zaplanuj w tygodniu dzień bezmięsny. Alkohol spożywaj z umiarem. Wprawdzie niewielka jego ilość wpływa korzystnie na układ krążenia i serce, ale jego nadużywanie prowadzi do wielu poważnych chorób.
Piramida żywienia
dzisiaj: 297, wczoraj: 103
ogółem: 2 155 304
statystyki szczegółowe