|
Otyłość
Otyłość
Otyłość niesie z sobą cały szereg zagrożeń dla zdrowia, w tym zwiększenie ryzyka występowania zaburzeń metabolizmu węglowodanów oraz lipidów ze wszystkimi tego konsekwencjami. Wśród czynników patogenetycznych otyłości wymienić należy zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe, w tym nieprawidłowy sposób żywienia i niedostateczną aktywność ruchową. Dla oceny prawidłowości rozwoju somatycznego opracowane zostały siatki centylowe, wyznaczające zależność wzrostu i masy ciała od wieku i płci.
Przy ocenie rozwoju somatycznego używa się również wskaźnika masy ciała min. (BMI– body mass index)
Uzyskana wartość BMI wskazuje na:
16,0–17,0 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę lub anoreksję)
17–18,5 – niedowagę
18,5–25,0 – wartość prawidłową
25,0–30,0 – nadwagę
30,0–35,0 – I stopień otyłości
35,0–40,0 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)
≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)
U dzieci i młodzieży wykazującej tendencję do nadwagi, poza oczywistymi błędami w stylu życia (nieprawidłowe żywienie, brak aktywności fizycznej) pod uwagę brać należy również predyspozycje uwarunkowane genetycznie, na co wskazuje występowanie u krewnych I i II stopnia otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, przedwczesnej miażdżycy itp. Jeśli na te uwarunkowania genetyczne nałożą się czynniki zewnętrzne związane z nieprawidłowym stylem życia, prowadzić mogą do wczesnego wystąpienia takich schorzeń jak zespół insulinooportości tzw. zespół metaboliczny oraz do wczesnego ujawnienia się cukrzycy typu 2.
dzisiaj: 343, wczoraj: 103
ogółem: 2 155 350
statystyki szczegółowe